Publicaties

Een overzicht van onze publicaties
Gestimuleerd werken

Gestimuleerd aan het werk

Wanneer de zon schijnt en de vogeltjes fluiten willen we het liefst al ons werk laten vallen en van het weer gaan genieten. Best logisch, maar de stapel werk wordt hier niet kleiner van. Wat nou als ik je vertel dat het ook anders kan? Je kan je werk namelijk heel goed mee naar buiten nemen. Naast het feit dat we in de zon zitten over het algemeen best aangenaam vinden, zijn er meerdere redenen waarom buiten werken met goed weer bevorderlijk kan zijn voor je productiviteit en de bevlogenheid van je medewerkers.

Let the sun shine

In verschillende onderzoeken wordt het positieve effect van zonlicht op onze stemming en op onze cognitieve functies benadrukt. Zo zorgt zonlicht niet alleen voor een toename van vitamine D in het lichaam, het stimuleert ook de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Serotonine zorgt op zijn beurt voor een verhoogd gevoel van zelfvertrouwen en verbetert je gemoedstoestand. In een onderzoek van Lambert, Reid, Kaye, Jennings en Esler (2002) is het effect van zonlicht en het jaargetijde op de serotonine-omzet in de hersenen gemeten. Uit het onderzoek is gebleken dat de mate aan blootstelling aan zonlicht positief correleert met de aanmaak van serotonine in de hersenen. Uit de resultaten blijkt ook dat de participanten een aanzienlijk lagere serotonine-omzet hadden in de winter, waar ze dus minder uren aan zonlicht per dag tot zich namen in vergelijking met de zomer. Dit betekent dat wanneer je regelmatig buiten werkt als de zon schijnt, je de serotonine-omzet van je medewerkers stimuleert en ze zich gelukkiger zullen gaan voelen.

Automatische piloot

Veel medewerkers bevinden zich op het werk in dezelfde omgeving op dezelfde plek. Wanneer je bijvoorbeeld op een kantoor werkt zal je vaak binnen dezelfde vier muren zitten. In het boek; ‘De Menselijke Beslisser’ schrijven Tiemeijer, Thomas en Prast over hoe er binnen een bepaalde context normen zijn waarnaar wij ons gedrag aanpassen. Dit betekent dat als wij ons elke dag op dezelfde plek met dezelfde mensen bevinden, wij elke dag hetzelfde soort gedrag zullen vertonen. Dit resulteert in gewoonte gedrag. Misschien herken je dit wel, ik fiets bijvoorbeeld elke dag dezelfde route van huis naar werk en andersom. Regelmatig heb ik momenten waarin ik een deel van mijn fietsroute niet bewust heb meegekregen; het ging vanzelf. Dit betekent dat ik zo gewend ben aan het fietsen van deze route dat ik niet meer actief hoef op te letten of ik de goede kant op ga. Je kan je voorstellen dat wanneer je tijdens je werk op deze automatische piloot schakelt je niet het meest efficiënt te werk zal gaan. Net zoals ik op mijn fiets sneller zou kunnen fietsen! Door een andere omgeving te creëren zorg je ervoor dat mensen uit hun gewoonte gedrag raken. Dit kan simpelweg door de opstelling van het kantoor te veranderen of door regelmatig een andere omgeving op te zoeken om te werken. Met andere woorden, zoek de buitenlucht op!

Groen is gras

Zoals je eerder hebt gelezen raad ik je aan om zoveel mogelijk zonlicht op te zoeken vanwege de positieve werking. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat je in de lente en de zomer de meeste tijd buiten zal besteden. Deze jaargetijden brengen, naast meer zonlicht, nog een andere positieve factor met zich mee: Alles wordt namelijk weer groen! Er hangen weer bladeren aan de bomen en de bloemen die bloeien. Deze veranderingen zorgen voor een groenere omgeving en dit heeft een positieve invloed op onze gemoedstoestand. In een onderzoek van Morita et al. (2007) is er onderzocht hoe een beboste omgeving van invloed is op de reductie van stress. Uit het onderzoek is gebleken dat de participanten, na een wandeling in een bos, aanzienlijk lager scoorden op depressiviteit en vijandigheid. Daarnaast scoorden de participanten na de wandeling in het bos beduidend hoger op levendigheid in tegenstelling tot wanneer zij geen bezoek aan het bos hadden gebracht. Dit betekent dat een groene omgeving positief bijdraagt aan de gemoedstoestand van mensen en het gevoel van stress reduceert!
Ik begrijp dat het niet altijd mogelijk is om met het team een beboste omgeving op te zoeken, toch kan je hier wel rekening mee houden. Misschien is er wel een park in de buurt van je werkplek, zoek daar dan een rustig plekje op.

Ben je op zoek naar een manier om je medewerkers te motiveren en hun stress af te nemen? Neem je team dan regelmatig mee naar buiten! Een paar uur in de buitenlucht in een groene omgeving kan al het verschil maken!


Lambert, G., Reid, C., Kaye, D., Jennings, G., & Esler, M. (2002). Effect of sunlight and season on serotonin turnover in the brain. The Lancet, 1840-1842.
Morita, E., Fukuda, S., Nagano, J., Hamajima, N., Yamamoto, H., Iwai, Y., . . . Shirakawa, T. (2007). Psychological effects of forest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction. Public Health, 54-63.
Tiemeijer, W., Thomas, C.A., & Prast, H. M. (2009). De menselijke beslisser. Nederland: Amsterdam University Press.