Publicaties

Een overzicht van onze publicaties

De beste werkplek

Drie tips om de werkplek te verbeteren, en dat op een onbewuste manier! 95 % van ons gedrag wordt bepaald door het onbewuste. Zonder dat we het weten hebben teksten, geuren, kleuren, muziek, gevoelens en nog veel meer factoren invloed op ons gedrag. In een werkplek wordt bij een inrichting echter veel meer nagedacht over praktische en bewuste manieren om een werkplek te verbeteren, terwijl er veel voordeel te halen valt uit het beïnvloeden van het onbewuste. Drie manieren waarop dat kan: Door middel van planten, geuren en het gevoel van keuzevrijheid.

Planten

Een productieve werksfeer kan gecreëerd worden door zo min mogelijk planten, afbeeldingen, souvenirs, eten of iets anders dat niet direct gerelateerd is aan het werk dat uitgevoerd moet worden op de werkplek aanwezig te hebben. Een strakke uitstraling en minimalistische inrichting zorgt voor productiviteit! Ten minste dat is wat men dacht, niets blijkt minder waar. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers positiever tegen hun werkplek aankijken wanneer er planten aanwezig zijn, ook gaven ze een verbetering in productiviteit aan. In een latere studie vonden de onderzoekers dat de productiviteit daadwerkelijk met 15% was gestegen. Daarnaast zorgen planten voor meer werkbevlogenheid onder werknemers, wat ervoor zorgt dat werknemers een grotere tevredenheid hebben over hun werk.

Geuren

Niet alleen planten kunnen een effect hebben waar je je niet bewust van bent, ook geuren spelen een grote rol. 75% van onze emoties worden namelijk beïnvloed door geur. Bekend is dat een citrusgeur en een lavendelgeur kunnen zorgen voor een groter gevoel van veiligheid. Maar een lavendel geur kan ook invloed hebben op de werkplek. In een onderzoek, waar het effect van een mint en een lavendelgeur werd getest, is aangetoond dat een lavendel aroma het interpersoonlijke vertrouwen verhoogt. Hoewel het dus het vertrouwen tussen collega’s kan verhogen heeft de kalmerende geur van lavendel een averechts effect op productiviteit. Hiervoor is een rozemarijn geur dan wel weer geschikt. Het is dus misschien even puzzelen welke geur het beste gebruikt kan worden op een werkplek, maar dat een geur een grote invloed kan hebben is iets wat zeker is!

Open werkplekken

Op veel werkplekken heeft iedereen zijn eigen bureau, hier kun je makkelijk je spullen neerleggen en laten liggen en het is echt jouw plekje. Dit is een goede werkomgeving, toch zie je nog steeds de welbekende kantoortuin. Op deze open werkplek raken we eerder afgeleid door wat er om ons heen gebeurd. Wanneer we afgeleid worden door iets wat niet werkgerelateerd is duurt het gemiddeld 23 minuten voordat we weer geconcentreerd aan het werk zijn! Zorg ervoor dat er plekken zijn waar men ongestoord aan het werk kan.

Dus wil je ervoor zorgen dat men een positiever gevoel heeft over de werkplek maar ook over collega’s?  Zorg dat er genoeg planten in de ruimte staan, dat er een goede geur hangt en dat er rustig gewerkt kan worden!


Mark, G., Gudith, D., & Klocke, U. (2008). The Cost of Interrupted Work: More Speed and Stress. University of California Irvine
Moss, M., Cook, J., Wesnes, K., & Duckett, P. (2003). Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults. International Journal of Neuroscience113(1), 15-38.
Nieuwenhuis, M., Knight, C., Postmes, T., & Haslam, S. A. (2014). The relative benefits of green versus lean office space: Three field experiments. Journal of Experimental Psychology: Applied, 20(3), 199.
Sellaro, R., van Dijk, W. W., Paccani, C. R., Hommel, B., & Colzato, L. S. (2013). A question of scent: lavender aroma promotes interpersonal trust. Frontiers in psychology, 5